DEMANT NA PRILOG U DNEVNIKU 2 I DNEVNIKU 3 RADIOTELEVIZIJE BOSNE I HERCEGOVINE (BHRT-a) OBJAVLJEN DANA 27.01.2019. GODINE

Na osnovu člana 24. Statuta Općine Hadžići („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 15/09, 17/12, 10/13, 14/13 – ispravka i 11/18), a u skladu sa članom 179. Poslovnika Općinskog vijeća Hadžići – prečišćeni tekst („Službene novine Kantona Sarajevo“ , broj: 7/18), predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići i Općinski načelnik, a nakon 23. sjednice Općinskog vijeća Hadžići održane u četvrtak, 31.01.2019. godine, daju

DEMANT  NA PRILOG U DNEVNIKU 2 I DNEVNIKU 3 RADIOTELEVIZIJE BOSNE I HERCEGOVINE (BHRT-a) OBJAVLJEN DANA 27.01.2019. GODINE

 Povodom objavljenog priloga u Dnevniku 2 i Dnevniku 3 Radiotelevizije Bosne i Hercegovine dana 27.01.2019. godine, a koji se odnosi na „Silos“ u Tarčinu, predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići i Općinski načelnik, a po Zaključku Općinskog vijeća Hadžići broj: 01-01-2-793/2019 od 31.01.2019. godine, zahtijevaju objavu demantija na prilog BHRT-a objavljenog u Dnevniku 2 dana 27.01.2019. godine u kojem je na neprimjeren način okvalificiran zatvor „Silos“ jer su u prilogu korišteni termini „koncentracioni logor“, „jedan od najzloglasnijih logora u proteklom ratu“ te da su „logoraši u njemu mučeni na 167 načina“, „osuđeno osam lica za ratni zločin“.

– Sa ogorčenjem i nedvosmisleno odbacujemo kvalifikacije koje su iznesene u vezi sa zatvorom „Silos“ te ističemo da u navedenom zatvoru niko nije mučen, ubijen niti silovan. Srbi koji su bili u zatvoru „Silos“ bili su tamo jer su lišeni slobode i to ne zato što su bili Srbi, nego zato što su zarobljeni kao pripadnici paravojnih jedinica ili su ilegalno posjedovali vojno naoružanje (automatske puške, puškomitraljeze, minobacače i drugo naoružanje), a što je predstavljalo krivično djelo prema važećim zakonima Republike Bosne i Hercegovine.

– U zatvoru „Silos“ su, pod istim uslovima, zatvarani i izdržavali kazne svi oni koji su počinili krivična djela ili prekršaje, uključujući i pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine.

– Za Vaše kvalifikacije da je za „Silos osuđeno osam lica za ratni zločin“ podsjećamo Vas da sudski postupak nije završen. Vjerujemo u pravosudni sistem Bosne i Hercegovine i njene institucije te očekujemo da će drugostepeni organ u cijelosti sagledati sve relevantne činjenice i donijeti pravednu odluku.

– Na teritoriji koja je bila pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine ne postoji ni jedna masovna grobnica dok ih je na dijelu pod kontrolom tzv. Vojske Republike Srpske otkriveno 750 a pretpostavlja se da ih ima mnogo više.

– Na okupiranom dijelu teritorije općine Hadžići tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu kroz logore KSIRC i Garaža općine Hadžići, Magacin TO, Podrum „Hotelske zgrade“ u Hadžićima prošlo je 700 građana općine Hadžići. Oni su bili većinom Bošnjaci, a nekoliko stotina je deportovano u logore Lukavica, Kula, Planjina kuća u Svrakama. U te logore je odvedeno i ubijeno 250 Bošnjaka. Ekshumirana su 164 tijela, a još uvijek se traga za njih 86.

Ovim putem zahtijevamo da ovaj demant bude objavljen bez izmjena i dopuna i to na istovjetan način kako je BHRT objavio prilog u Dnevniku 2 i Dnevniku 3 dana 27.01.2019. godine kako bi gledaoci bili upoznati sa istim.

Općinski načelnik Hamdo Ejubović

Predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići Adi Kalem

demanti1 demanti2

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0