Delegacija Općine Hadžići odala počast poginulim na pijaci Markale

U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je održana Zajednička komemorativna sjednica Skupštine KS, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS, a povodom obilježavanja godišnjice masakra na Markalama u kojem je ubijeno 68 ljudi, a ranjeno njih 144.

Godisnjica_markale_2019

Komemoraciji su prisustvovale brojne osobe iz javnog i političkog života Kantona Sarajevo i BiH, među njima i predstavnici Općinskog vijeća Hadžići, Općine Hadžići i boračkih uduruženja naše općine: Admela Hodžić, Zehro Marić, Aldijana Birdžo, Mevlida Bandić, Izet Koro, Mirsad Telarević i Bužo Amila.

Godisnjica_markale_2019_4

Podsjećamo, 5. februara 1994. godine u podnevnim satima projektil kalibra 120 milimetara ispaljen je sa srpskih položaja na području sela Mrkovići, koji je pao na gradsku pijacu Markale u blizini koje je u tom trenutku bilo više stotina ljudi. Međunarodni krivični sud za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije donio je presudu kojom se Stanislava Galića osuđuje na kaznu doživotnog zatvora zbog svih pet granatiranja za koja je bio i optužen, a među njima se našlo i granatiranje Markala.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0