Dan kada su poginule bosanske gazije Beli, Sudo, Ismet, Sreto i Ado

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe na spomen-obilježju borcima Armije i MUP-a RBiH u Sastavcima kod Tarčina, danas je obilježena godišnjica bitke za Postolac-Blinje.  Obilježavanju su prisustvovale porodice šehida i poginulih boraca, ratni drugovi, predstavnici boračkih udruženja i predstavnici Općine Hadžići.

Blinje_Postolac_2017_2

– Bio je to period kada je zategnutost u odnosima s HVO-om došla do usijanja. Ekstremisti HVO-a su 12. juna 1993. godine u selu Tulica zapalili 27 kuća, čiji su vlasnici bili Bošnjaci. Stanovništvo bošnjačke nacionalnosti je protjerano, odnosno pohapšeno i odvedeno u zatvore HVO-a. U borbama vođenim s bojovnicima HVO-a 20. juna 1993. godine poginuli su Zahir Karić Beli, Suad Mehmedić Sudo, Sreten Lojanica Sreto, Ismet Šarić i Adnan Turčinović Ado, prisjetio se tih ratnih dana Ejub Hujić direktni učesnik borbi za Postolac.

Blinje_Postolac_2017_4

Postrojbe HVO-a 16. i 17. juna 1993. godine granatiraju sela u dolini Lepenice: Žežalovo, Bukovicu i Solakoviće, nakon čega su uslijedili pješadijski napadi. U tom periodu borci 9.bbr ARBiH branili su liniju odbrane u dužini 42 kilometra, od Golog brda desno, do Meorišta, lijevo, a da linija razdvajanja s HVO-om nikada nije bila mirna.

Blinje_Postolac_2017_6 Blinje_Postolac_2017_16

– Sa ovog mjesta se sjećamo naših prvaka, ratnih komandanata i gazija. Nikada ih nećemo zaboraviti, kazao je prisutnima predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići, Senad Kovačević.

Blinje_Postolac_2017_25 Blinje_Postolac_2017_40

Nakon Sastavaka, prisutni su se zaputili do šehidskog mezarja Kahrimani gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće svim šehidima te na groblje Dub gdje je minutom šutnje, polaganjem cvijeća odata počast Sretenu Lojanici Sreti.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0