Civilna zaštita Općine Hadžići: Stanje na terenu normalizovano

Usljed obilnih kišnih padavina i naglog topljenja snijega protekog vikenda  došloje do veoma brzog porasta vodostaja rijeka i potoka naše općine: Zujevine, Bijele, Bjelašnice, dio Kalašnice, Vrančički potok i Korča.

IMG_20190203_124453

Obilaskom terena ekipe Civilne zaštie Općine Hadžići ustanovile su da nisu ugroženi ljudski životi, životinje niti materijalna dobra. Civilna zaštita je izvršila angažman mehanizacije službe zaštite i spašavanja i JKP “Komunalac” d.o.o. Hadžići.

IMG_20190203_124504

Mehanizacijom je izvršeno pročišćavanje korita vraničkog potoka (propust na putu za Drozgometvu) gdje je bila ugrožena saobraćajnica, lokalni put i stambeni objekti. U naselju Korča, usljed usljed velikih bujičnih voda došlo je do začepljenja propusta ogromnim nanosima materijala, blokade putne komunikacije te je izvršeno djelovanje mehanizacije na otklanjanju nanosa i pročišćavanju propusta.

IMG_20190203_124541

Najviša poplavljena površina je bila u Pazariću gdje je bilo ugroženo više stambenih, pomoćnih objekata i poljoprivrednog zemljišta. Interventno su djelovali pripadnici VD Tarčin i pripadnici FUCZ postavljanjem vreća za pijesak. U Japalacima, Tarčinu, Gornjoj Bioči, Lokvama, Resniku, Duranovićima je  takođe došlo do izljevanja vode iz korita.

IMG_20190203_124601

Vršeno je ispumpavanje vode iz prijavljenih poplavljenih podruma ali nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva. Ekipe Civilne zaštite Općine Hadžići su i danas na terenu gdje vrše monitoring situacije.

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0